مفتول آرماتوربندی چیست؟
وقتی که کلنگ احداث ساختمانی به زمین میخورد و سخن از ساخت یک منزل مسکونی یا بنای ساختمانی به میان میآید نیاز به مفتول آرماتوربندی نیز احساس می شود. مفتول آرماتوربندی در ساختمان سازی کاربرد زیادی دارد از پی ریزی ساختمان تا آخر کار نیاز به مفتول آرماتوربندی می باشد آهن آلات و مفتول از لوازم اساسی برای ساخت هر بنایی میباشد. خصوصاً در شناژ و بتون ریزی کاربرد مفتول آرماتوربندی بیشتر از دیگر قسمتهای یک بنا میباشد. در واقع اگر بخواهیم مفتول آرماتوربندی را تعریف کنیم در واقع میتوان گفت مفتول آرماتوربندی نوعی مفتول سیاه پخته شده می باشد که از آن برای فوندانسیون؛ شکل دادن به ستونها و تثبیت میلگردهای عمودی و افقی به یکدیگر و اتصال آنها و همچنین در دیگر کارهای ساختمان سازی به کار میرود.
مفتول آرماتوربندی چگونه تولید میشود؟
برای تبدیل مفتول آرماتوربندی مراحلی نیاز است که به اختصار سعی میکنیم به صورت ساده و قابل فهم مراحل تولید مفتول آرماتوربندی را برای شما شرح بدهیم. در واقع برای این کار یک دستگاه سنگین کشش با گذشتن از چند دوزه که عموماً 4 دوزه میباشد یک وایرود 5 و 6 که در واقع یک نوع مفتول سخت صنعتی میباشد را تبدیل به مفتول میکند. بعد از آن دستگاه کشش دوم از 5 و 4 به 5 و 2 و بعد از آن در مرحله بعد به 5و 1 تبدیل میکند. در واقع این مراحل و پروسه کشش کاری روی وایرود میباشد. که با توجه به نوع کارخانه و تعداد طبلهای دستگاه کشش ممکن است مراحل کار کمی متفاوت باشد اما در کل مراحل تولید مفتول بدین صورت انجام میشود.
استفاده از مفتول آرماتوربندی چه مزایایی دارد؟
همان طور که می دانید اگر از بتن به تنهایی در ساختمان استفاده شود، به دلیل این که یک بتن غیر مسلح به تنهایی نمیتواند نیروهای کششی و فشاری که بر آن میشود را تحمل کند، در این صورت از میلگرد در داخل بتن استفاده میکنند. با اضافه کردن میلگرد به داخل بتن میتوان مقاومت کششی و فشاری را بالا برد. بنابر این این میلگردهایی که در داخل بتن به کار برده میشوند توسط سیم آرماتوربندی به یکدیگر اتصال پیدا میکنند تا این که میلگردها در زمانی که قرار است بتن ریزی در داخل ستون و یا پی و ... صورت گیرد از یکدیگر فاصله نگیرند و با حفظ ساختار یکپارچه میلگردها باعث استحکام بنا شوند. از مزایای دیگر مفتول آرماتوربندی این است که به دلیل داشتن مقاومت پیچشی بالا و همچنین قابلیت انعطاف پذیری عالی، مفتول آرماتوربندی نمیشکند و میتوان به هر شکلی که لازم باشد آن را استفاده کرد. همچنین مفتول آرماتور بندی دارای مقاومت خوبی در برابر خوردگی، سایش و زنگ زدگی است؛ به همین دلیل میتواند کارایی بالایی در استحکام بنا و سازه داشته باشد. آرماتور بندی از زمانهای گذشته مورد استفاده آرماتوربندهای ساختمانی بوده و به نحو مختلف از آن در استحکام بنا استفاده میشده است.
مفتول آرماتوربندی به چه صورت فروخته می شود؟
بیشتر مفتول آرماتوربندی 1.5 میلی متر نرم در بازار به عنوان مفتول آرماتوربندی نامیده میشود؛ ولی تولید مفتول آرماتوربندی در محدوده بین 1.5 تا 4 میلی متر صورت میگیرد که میتواند برای کارهای دیگر مورد استفاده قرار گیرد. برای نمونه مفتول 1.2، مفتول 2.5 مفتول 3 و مفتول 4 از مفتولهای رایج در بازار هستند. مفتول آرماتوربندی به صورت کیلویی در بازار به فروش میرسد و به صورت کلاف میباشد.
مفتول آرماتوربندی در چند مدل تولید می شود؟
انواع مفتول آرماتوربندی که در بازار وجود دارد دو مدل است، مفتول تسمه و مفتول فابریک. از این دو مدل مفتول آرماتوربندی نوع فابریک آن دارای نرمی و کیفیت و دوام بیشتری میباشد. همچنین قیمت این نوع از مفتول آرماتوربندی نسبت به مفتول آرماتوربندی نوع تسمه بیشتر است. در واقع برای تولید مفتول فابریک وایرود های خام را با استفاده از دستگاههای مفتول کشی در اثر حرارت و کشش به قطرهای پایینتر تبدیل کردهاند بنابر این کیفیت این نوع مفتولها بیشتر از مفتولهای تسمه خواهد بود که در اثر بازیافت ضایعات کناره ورق آهن که در کارخانجات پروفیل به دست آمده تولید شدهاند.
گره بندی در مفتول آرماتوربندی چیست؟
برای این که میلگرد های داخل بتن مسلح را با یکدیگر اتصال دهند میلگردها را به اصطلاح با گره بندی خاصی به یکدیگر اتصال می دهند که این گره بندی در 4 صورت مختلف انجام می شود. گره بندی ساده یا لغزاننده که در واقع میلگرد های سقف و ستون را به این روش می بندند، گره بندی به صورت صلیبی می باشد که این نوع گره بندی برای مفتول های خیلی ضخیم و یا میله گردهای ضخیم انجام می شود. گره بندی نوع سوم گره بندی است که برای بستن میلگردها به خاموت در گوشه ها کاربرد دارد. گره بندی نوع چهارم به گره بندی اصطکاک معروف است که این نوع گره بندی بیشتر برای صفحات عمودی و شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در برخی مواقع همین انواع گره بندی ها را دوبار با مفتول آرماتوربندی انجام می دهند که به آن گره یک واژه دوبل اضافه می گویند.
استفاده از مفتول آرماتوربندی در مجسمه سازی
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد یکی دیگر از کاربردهای مفتول آرماتوربندی در مجسمه سازی میباشد. در واقع به چارچوبی که مجسمه در آن ساخته میشود آرماتور گفته میشود. سیم آرماتور مجسمه معمولاً از سیمهای آلومینیومی سیاه و سنگین تشکیل میشود که قابلیت خم شدن و استحکام مناسب را دارد و میتوان آن را به هر شکلی که بخواهیم چرخش و شکل داد.
کار با مفتول آرماتوربندی و آرماتور بند اتوماتیک
کسانی که شغل آنها آرماتور بندی است در این زمینه مهارت و سرعت بالایی دارند و میتوانند پروژههای ساختمانی را به سرعت پیش ببرند به هر حال چون کار فیزیکی است معمولاً خسته کننده خواهد بود. برای رفع این مشکل آرماتور بند اتوماتیک تولید شده است که میتواند عمل گره بندی را در یک مفتول آرماتوربندی در عرض چند ثانیه انجام دهد. بنابر این میتواند در وقت و هزینه صرفه جویی زیادی صورت گیرد. این دستگاهها دارای قابلیتهای مختلفی مانند قابلیت تنظیم طول مفتول مصرفی، قابلیت تنظیم میزان شلی و سفتی گرهها، وزن کم دستگاه، مقاومت بالا در برابر ضربه و ... را دارند.